Το blog "Στέλιος Καζαντζίδης 1931 - 2001"


Δημιουργήσαμε και εδώ και δύο περίπου χρόνια λειτουργούμε ένα ιστολόγιο για τον Στέλιο Καζαντζίδη στη διεύθυνση http://stelioskazantzidis.blogspot.com .

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι, ερμηνευτικά, ο θεμελιωτής του κλασσικού λαϊκού τραγουδιού.
Δεν θέλουμε να κάνουμε μια ακόμα αγιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, ούτε να αναλύσουμε το «φαινόμενό» του με υπερβολές και αβάσιμες θεωρήσεις, που εν τέλει μειώνουν παρά εξυψώνουν την παρουσία του λαϊκού τραγουδιστή.
Ο Καζαντζίδης, είναι κοινώς αποδεκτό, πως είναι μια σημαντική μορφή της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Στόχος του δικού μας ιστολογίου είναι να προβάλουμε τη διαχρονικότητα του έργου του. Με τη σοβαρότητα, που αρμόζει σε έναν καλλιτέχνη τέτοιου μεγέθους, θα φροντίσουμε να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό, την πολυδιάστατη παρουσία του Στέλιου στα δρώμενα της εποχής. Σκοπός μας δεν είναι να επιβάλουμε τον Καζαντζίδη φολκλοριστικά σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει…

Πολλοί ασχολούνται και ασχολήθηκαν με το μεγάλο τραγουδιστή. Ξέρετε κάτι όμως; Η αμάθεια, η εμπορική επιδίωξη, η υπέρμετρη λατρεία αποτέλεσαν και αποτελούν τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες για να αναδειχθεί η προσφορά του στον πολιτισμό.
Στην εποχή, που το μουσικό αισθητήριο του λαού έχει νοθευτεί τόσο ώστε να μην υπάρχει σαφής διαχωρισμός για το λαϊκό τραγούδι, που οι ανάγκες των ανθρώπων πληθαίνουν αντιστρόφως ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, που η αφομοίωση ξένων προς την παράδοσή μας μουσικών προτύπων συμβαίνει ταχύρυθμα και τείνει να καταστεί κανόνας στη μουσική παραγωγή, που οι ανθρώπινες σχέσεις «καταρρέουν» και που κάθε προοπτική για κοινωνικοοικονομική αλλαγή χαρακτηρίζεται γραφική, η παρουσία μας στο διαδίκτυο κρίνεται αναγκαία.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι η σταθερά. Ίσως σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μπορούμε να αντιληφθούμε τα όσα κατά καιρούς, έστω και με τρόπο «παράδοξο», ισχυρίστηκε .

Ο Καζαντζίδης, αν και για κάποιους εξέφρασε «νατουραλιστικά» μόνο, την εργατική τάξη, για μας με το διαρκή του αγώνα και τα, αν μη τι άλλο, ταξικά του τραγούδια έδωσε την ελπίδα για έναν καλλίτερο κόσμο.


Η διαχείριση του http://stelioskazantzidis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Widgets